Chester Bennington от Linkin Park си отиде на 41 години

21.07.2017 Фронтменът на Linkin Park Chester Bennington отне живота си чрез обесване вчера, предаде Associated Press. Изпълнителят беше на едва 41 години.

Полицията се отзовала на сигнал за смъртен случай малко след 9 сунтринта, но огледът само потвърдил смъртта и установил самоличността на загиналия изпълнител. "Шокиран съм и сърцето ми е разбито, но е вярно", написа в туитър колегата на Bennington Mike Shinoda. "Ще пуснем официално извление, веднага щом имаме такова."

Фенове, колеги и приятели на Bennington заляха мрежата с реакции на болка и мъка от загубата му, оценки на приноса и значимостта му в музикалния свят, и призиви към всички да търсят помощ, преди да решат да посегнат на живота си.

Linkin Park се превърнаха в незабавен хит още с излизането на дебютния си албум, Hybrid Theory (2000). Знаковата им комбинация от рап, метъл и електроника ги изстреля в класациите и с изключение на The Hunting Party (2014), който дебютира на #3, всеки албум на групата още с излизането си оглавяваше челната позиця в Billboard. Последният им албум, One More Light, излезе миналия май. Бандата е носител на две награди Grammy.

Bennington е роден на 20 март 1976 във Финикс, в семейството на полицай. Има трудно детство, по-голям приятел го малтретира и насилва сексуално от 7 годишна възраст. "Това съсипа цялата ми увереност", беше споделил пред Metal Hammer. "И като повечето хора, аз също се страхувах да кажа на когото и да било. Не исках хората да мислят, че съм гей, или пък че лъжа. Беше ужасяващо преживяване."

Когато е на 11, родителите му се развеждат и е принуден да живее с баща си. Открива наркотиците, започва да взима опиум, амфетамини, марихуана, кокаин и да злоупотребява с алкохола. "Вземах 11 дози асид на ден", призна пред сп. "Rollimg Stone" през 2016. "Поемах такива количества, че беше цяло чудо, че все още можех да говоря. Пушех крек, взимах метамфетамини и просто седях и се друсах до полудяване. После пушех опиум, за да се успокоя. Тежах 49 килограма. Майка ми казваше, че изглеждам като оцелял от Аушвиц. Затова опитвах да се откажа от твърдата дрога с марихуана. Всеки път, когато усетех желание, палех цигара."

След като банда нахлува в дома на негов приятел, докато са дрогирани, и ги заплашват с пистолет, зарява наркотиците, но пристрастеността няма да си отиде така лесно. Мести се в Ел Ей, където се явява на прослушване в бандата, която ще се превърне в Linkin Park. Постигат успех още с Hybrid Theory, същата съдба има и последващият го Meteora (2003) и в пика на успеха им Bennington отново се поддава на пристрастяването.

"Турнетата, които правехме в началото... всички или пиеха, или се друсаха. Не помня един човек да беше чист и трезв по онова време", казва Shinoda пред The Guardian. Bennington обаче успява да се изтръгне от хватката на дрогата през 2006 и в края на десетилетието гордо празнува трезвеността си, която успява да впрегне в помощ на креативния си процес. "Изобщо не е куул да си пияница. Нищо готино няма в това да се наливаш и да се правиш на тъпак," казва пред Spin през 2009. "Якото е да си част от процеса на възстановяване. И повечето от нещата ми са отражение на това, през което минавам, по един или друг начин."

През 2013 се присъединява към Stone Temple Pilots, след като бандата уволнява вокала Scott Weiland. Заедно записват албума High Rise и пътуват по турнета следващите две години. Напуска ги през 2015, за да се посвети на Linkin Park и семейството си.

Въпреки успеха с Linkin Park, Dead by Sunrise и Stone Temple Pilots, Bennington остава твърдо стъпил на земята. "Идеята, че успехът е равен на щастие ме дразни много", призна през Metal Hammer през 2016. "Толкова е нелепо да се смята, че само защото имаш "успех", вече си имунизиран към пълния спектър на човешките емоции."


Сподели във facebook