Новият албум на Alice In Chains излиза на 29 септември

28.09.2009

Новият албум на Alice In Chains, чието създаване проследихме в последните няколко месеца, предстои да излезе на 29 септември.

Миналия месец чухме сингъла "A Looking In View", после стана ясно, че в една oт песните - посветена на Лейн Стейли, ще звучи с пианото на Елтън Джон, а тези дни групата позволи и прослушване на целия албум онлайн, където стана ясен и траклистът му.

Раждането на албума може да бъде проследено назад още до началото на 2005, когато барабанистът Шон Кини се обажда на Кантрел и басиста Майк Инез да се съберат за благотворително шоу в подкрепа на жертвите на цунами. Това е първият път, в който тримата свирят заедно след смъртта на Стейли. И е първата стъпка към надеждата и изцеляването. "След това започнахме да си говорим, че трябва пак да свирим" - разказва Кини. "Всички се чувствахме добре с идеята, така че решихме да направим и следващата крачка."

В групата влиза Уилиям Дювал, вокалист и китарист от Атланта, който преди това е работил с Comes with the Fall и е бил част от тур групата на Джери Кантрел за самостоятелните му проекти. Скоро публиката вижда, че Дювал има собствено присъствие на сцената и собствено звучене, а когато гласовете на Дювал и Кантрел се смесят - както Кантрел и Стейли правеха толкова често - и те пеят заедно, върху ритъма от Кини и Инез, не остава съмнение, че духът на Alice In Chains е отново жив и силен.

"Негово достойнство е, че не се опитва да прави караоке версии на миналото." - казва Кини. "Не е лесно да намериш мястото си в преди теб действаща сила, но той го направи. Влага всичко от себе си и се получава." "Присъединих се към група със силна идентичност и мощен завет" - разказва Дювал. "Никой не иска по никакъв начин да оспорва или опетнява всичко това. Искам само да давам."

И по време на път четиримата отварят себе си за идеята да създадат нов материал. "Правехме си доста джем сешъни, докато пътувахме." - спомня си Кантрел. "И ако се измислеше як риф, го записвахме в бестейджа или в съблекалните. И докато се върнем вкъщи от турнето, имахме цял диск с идеи. И освен, че натрупахме много работа, бяхме започнали да мислим за следващата стъпка."
"Нямаше никакъв таен план" - добавя Инез. "Нещата просто се получаваха и ние просто ги последвахме. Всичко се случи по най-естествения начин."

"Ако бяхме усетили, че нищо от това няма общо с музиката и завета на нещата, които сме правили преди, щяхме да го зарежем." - споделя Кантрел. "Сами щяхме да разберем, че това е краят и щяхме да сме ОК с това. Но не случи така. Задаваш си въпроси като 'Този албум ще даде ли нещо? Струва ли си?' и отговорът е 'Да, струва си'. Но не си сигурен, докато не минеш през целия процес. Скъсахме си задниците и сега сме възнаградени с албум, който надмина и собствените ни очаквания."

И накрая, Кантрел обяснява, че Black Gives Way To Blue е албум, който означава оцеляването на Alice In Chains. "И мисля, че оцеляването е нещо, което си заслужава да бъде отпразнувано."

Албумът е на българския музикален пазар от Анимато Мюзик/ EMI.Сподели във facebook