Chris Cornell от Soundgarden и Audioslave си отиде на 52 години

18.05.2017 В изявление пред Associated Press, представителят му Brian Bumbery потвърди, че Chris Cornell в починал в сряда вечерта в Детройт.

Според Bumbery смъртта му е била "внезапна и неочаквана", и семейството му е в шок. Те ще работят с медицинските лица за установяване на причината за смъртта му, но молят да бъдат оставени на спокойствие в този тежък момент.

Cornell беше на турне със Soundgarden и от бодрите му съобщения в социалните медии - последните буквално от преди часове, по нищо не личеше да има каквито и да е проблеми.

Soundgarden бяха определяща част от гръндж сцената в края на 80-те и началото на 90-те. Групата е продала повече от 10 милиона албума само в САЩ, номинирани са за 9 награди Грами, от които получават две. През 1997 се разделят, но се събират отново през 2010. Най-скорошният им албум е King Animal (2012), а се знаеше, че през последната година работят и по нов материал.

След раздялата със Soundgarden, Cornell записа солов албум, преди да се присъедини към супергрупата Audioslave, заедно с бивши членове на Rage Against the Machine. Дебютният им албум от 2002 е огромен успех и достига три път платинен статус.

Cornell записа и "You Know My Name" с композитора David Arnold - тематичната песен на "Casino Royale" (2006), част от поредицата за агента James Bond, която представи Daniel Craig в ролята на 007.

В миналото той имаше проблеми с пристрастявания към алкохол и дрога, които не криеше. Влезе клиника за последно през 2003 и поддържайки се абсолютно трезен оттогава. "Всъщност в клиниката ми харесваше. Като училище е, интересно е. Накара ме да осъзная, че на 38 все още има на какво да бъда научен", каза тогава в интервю. "Понякога пиех, преди да изляза на сцената. Не беше голяма работа. Стана такава, когато спрях да правя всичко друго, което харесвах, освен това. Преди излизахме с приятели да караме колела из планината и държахме бутилка алкохол на рампата, където трябва да стои водата. Но в мига, в който изчезнаха планината и колелата, остана само пиенето."

По-късно той сподели пред сп. "Details": "Когато пораснах - и се натрупаха емоционално изискващи отговорности - оптвах всичко, до което се докопах. Даже не си давах сметка, че се случва. Проблемът е в това, че когато вдгнеш тръбичката за първи път, не си даваш сметка, че това ще е съдбата ти. Няма знаменателен драматизъм в момента. А после става точно това - не исках и да ми пука повече."

В памет на изключителния Chris Cornell днес ефирът на Star FM ще бъде посветен на неговата музика.


Сподели във facebook