Hard Knocks на Joe Cocker е вече на българския пазар

04.10.2010 Той е едно от големите имена в музикалния бизнес повече от 40 години. Има издадени 21 студийни и 4 лайв албума. Характерният му блусарски глас е негова запазена музикална марка. Продал е милиони копия от албумите си и песните му са се превърнали в хит сингли по целия свят. Носител е на награди Грами, Златен глобус и награда на Академията. Нещо повече: той е Офицер на ордена на Британската империя. Без съмнение, Joe Cocker е не само истинска музикална легенда, но и един от най-успешните и известни изпълнители през последните четири десетилетия. Въпреки множеството награди и милионни продажби, той продължава да симпатизира и да се идентифицира с онези, които не са имали неговия късмет - аутсайдерите и пренебрегнатите. Продължава да не се смята за победител, който е постигнал всичко и доказва това и с новия албум, първи за Sony Music/Вирджиния Рекърдс, озаглавен Hard Knocks.

"Прекарал съм повече време по улиците отколкото за образование", обяснява 66-годишният британец. "Феновете, които са били около мен през всичките тези години, вероятно ще разберат и заглавието на албума." Но въпреки атмосферата, за която то намеква, почитателите на Cocker (които чакаха повече от три години новия материал) не бива да се притесняват за някаква нова музикална посока. Hard Knocks е много повече поп-ориентиран от предишните му албуми и особено от последния. "С Ethan Jones, когото обичам, създадохме Hymn For My Soul през 2007, който беше почти демо запис. Не използвахме електроника и специални ефекти", обяснява Joe Cocker.

10-те нови парчета в Hard Knocks са записани с Matt Serletic (Matchbox Twenty, Rob Thomas, Blessid Union Of Souls и Carlos Santana), с когото Cocker работи за пръв път. "Когато се срещнах с Matt в студиото му казах, че искам съвременен албум, но не прекалено модерен", казва Cocker. "Знам, че трябва да се боря с 25 годишни хлапета, но аз съм си аз и усетих, че можем да направим нещо заедно."

Звукозаписните сесии са в студиото на Serletic в Ел Ей, заедно с музикантите Ray Parker Jr., Tim Pierce и Joel Shearer на китарата, Josh Freese, Matt Chamberlain и Dorian Crozier на ударни, Chris Chaney на бас и Jamie Muhoberac на клавирните. Песните са миксирани от Chris Lord-Alge и мастерирани от Bob Ludwig.

Друг продуцент, с когото работи, е нешвилската легенда Tony Brown, свирил на пиано с Elvis Presley. "Той е страхотен, но едното парче, което направихме, не се вписваше в духа на албума, който исках на направя", споделя Cocker. Единствената кавър-версия в албума е песента на Dixie Chicks "I Hope" (от техния Taking The Long Way (2006)). За изпълнител, легендарен с интерпетациите на чужди песни с уникалния си глас, количеството на съвсем новите оригинални песни в Hard Knocks може да се стори неочаквано дори и за най-ревностните поддръжници на Cocker. "Получавал съм множество критики за кавър версиите си, особено от младите хора и пресата", припомня си той. "По време на създаването на албума всички казваха: "Joe, ще очакват от теб поне няколко кавъра" и в един момент започнахме да обсъждаме идеята за дует с Joss Stone. Наистина искам да пея с нея, но така и не съм попадал на подходящата песен. Но накрая, когато завършихме 10-те песни, всички бяха щастливи.."

За разлика от другите банди и артисти, които обикновено твърдят, че последното им музикално творение е най-доброто, Joe Cocker далеч не вярва в тези "глупости" и смята, че феновете сами ще отредят място на Hard Knocks сред останалите му албуми.

Концертните изяви винаги са били важна част от неговата работа, която Joe Cocker обича много. Освен представянето на песни от Hard Knocks на живо на турнето си през октомври, той е подготвил и друга изненада за финовете си. "Има някои песни, които са успешни, но винаги съм пренебрегвал при шоутата си", обяснява той. "Разбира се, винаги изпълняваме "You Can Leave Your Hat On" и "Unchain My Heart", но сега искам да прибавя и някои стари парчета като "Simple Things" и "Tonight"."

Траклист:
1. Hard Knocks
2. Get On
3. Unforgiven
4. The Fall
5. So It Goes
6. Runaway Train
7. Stay The Same
8. Thankful
9. So
10. I Hope

Hard Knocks е на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс / Sony Music Entertainment с медийната подкрепа на радио Star FM.


Сподели във facebook
« Предишна
Следваща »