Легендата на рокендрола Chuck Berry почина на 90 години

20.03.2017 Chuck Berry, един от музикантите с най-големи заслуги за популярността на рок мзиката, почина на 90 години на 18 март, съобщи dnevnik.bg. Според полицията от окръг Сейнт Чарлз, щата Мисури, той е бил открит мъртъв в дома си.

Музикалната кариера на Chuck Berry обхваща близо 70 години. Певец и китарист, той е най-известен с вечните си хитове "Johnny B. Goode", "Roll Over Beethoven" и "Sweet Little Sixteen". През 1984 бе удостоен с награда "Грами" за цялостно творчество и бе сред първите, приети през 1986 в Залата на славата на рокендрола.

"Ройтерс" коментира, че може да наричат Elvis Presley "Кралят на рокендрола", но короната му със сигурност би стояла заслужено и на главата на Charles Edward Anderson Berry. Той се появи на сцената в самата зора на рока през 50-те години и бе първата му звезда - като китарист и като текстописец. Влиянието му бе огромно върху всеки, хванал китарата и мечтаел за рок слава, включително Keith Richards, Paul McCartney, John Lennon и Bruce Springsteen.

Bob Dylan го наричаше "Шекспир на рокендрола", защото Berry бе един от първите, които пишеха и изпълняваха песните си. От Elvis Presley през The Beatles и The Rolling Stones до The Beach Boys - безброй групи са правили и правят кавъри на парчетата му. "Ако трябваше да се даде друго име на рокендрола, може би то трябваше да бъде "Chuck Berry", заяви преди години John Lennon. "Много ми е трудно да говоря за Chuck Berry, защото съм изсвирил абсолютно всичко, което той някога е свирил. Това е човекът, който започна всичко", каза за него Keith Richards при представянето му през 1986 в Залата на славата.

В дългата си кариера легендарният музикант участва в повече от 4000 концерта, а подскачането по сцената на един крак с китара в ръка се превърна в негова емблема. Chuck Berry се появи в момент, когато в САЩ господстваше расовата сегрегация, но музиката му възпламеняваше младите, независимо от цвета на кожата. Насочени към младите, саркастични, романтични и на моменти провокативни, текстовете му заслужиха прякора "вечният тийнейджър на рокендрола".

Chuck Berry си отиде само няколко месеца, след като обяви, че ще издаде първият си от 38 години нов албум.


Сподели във facebook