Този уикенд - Сиатълската музикална вълна по Star FM

01.06.2017
"Ако погледнеш на картата на САЩ, Сиатъл е в най-далечния горен ляв ъгъл. Бандите от там трябваше да свирят поне 10 години, преди някой изобщо да забележи, че съществуват и да им предложи договор. За разлика от бандите в Лос Анджелис и Ню Йорк, където звукозаписните компании имаха бюджет и събираха момчета с правилните прически. Междувременно горе, в Сиатъл, където вали толкова много, не ти остава нищо друго, освен да се затворите в нечие мазе и да свирите. Това е специалното за мен - другарството. Точно тогава всичко съвпадна и си мислех, че никога не съм бил част от нещо по-вълнуващо."

Този уикенд се пренасяме в града на музиката - Сиатъл. И гръндж вълната, с която порасна цяло едно поколение... и която отнесе част от него.

Alice In Chance, Pearl Jam, Nirvana, Temple of the Dog, Soundgarden...

Музиката, която промени рока завинаги - един музикален вододел, който сложи завинаги край на безгрижния, хедонистичен декаденс на 80-те, когато все още можеше да се злоупотребява с всичко, без да мислиш за после. 90-те дойдоха с последствията, със сметката и с музика, която звучеше толкова сурово, оголено и откровено, че като с приливна вълна отми грима, пайетите, тупираните коси и броката.

Остана всичко, което 80-те се бяха опитвали да загърбят - гневът, отчаянието, но и една неугасима енергия, нова надежда за бъдеще, за което трябва да се преборим срещу всички и всичко - икономическата криза, политиката, социалните проблеми - и някак да запазим душите, сърцата и телата си цели и живи.

Сиатълската музикална вълна дойде с тази енергия - подхранвана от всички негативни емоции, но филтрирана през душите, сърцата и телата на тези момчета, и превърната в сила за борба, за бунт, за непримиримост, за оцеляване. За надежда. И за любов. И душите, сърцата и телата на някои от тях платиха най-скъпата цена за това пречистване.

Сиатълската сцена, този уикенд, по само по Star FM - вашата рок алернатива.


Сподели във facebook