Star FM посвети изминалите три седмици на февруарския романтичен (макар и спорен за доста хора) празник на влюбените. През две от тях слушатлите изпълняваха серенади за любимите си хора, а ние викнахме някои от приятелите на радиото, за да си поговорим за живота, вселената и любовта, а също и за да ги накараме да попеят - и на нас, и на слушателите, за да им бъдат за кураж и солидарност.

В понеделник, 02.02, на гости ни бяха Димитър Рачков и Мария Игнатова.

rachkov ignatova

Във вторник, 03.02, на гости ни беше Станимир Гъмов. Актьорът сподели своите мишления по темата, а накрая изпя и нещо, за което ни убеждаваше, че е немска любовна песен, изпята в оригинал от розов и мустакат немец. В думите на културоведа Гъмов съмнение не може да има, затова, ако сте го пропуснали, чуйте краткия тиролски мотив отново.

gumov

В сряда, на 04.02, на гости ни дойде славеят на Music Idol 2 - Деница. Естественият й чар беше пленяващ, но всичко отстъпи, когато тя запя и доказа акустично и на живо, че всичко, което сме чули и чели за нея, не са били празни похвали. Тя ни изпя с еднаква лекота и талант и Angels на Robbie Williams, и Mercedes-Benz на Janis Joplin.

denica

В четвъртък, 05.02 гост ни беше Влади Въргала. Макар да наблегна на смешната страна на празника, се оказа, че романтиката никак не му е чужда. Освен желание за изненади актьорът има и умението да ги прави. Пред микрофона в студиото той сподели как по сходен повод успял да подари цял комплект бижута на съпругата си, умело скрит в различните блюда и ястия, които сервитьорът в заведението им поднасял.

vladi

На 06.02, петък при нас дойдоха Албена Михова, Филип Аврамов и Силвестър Силвестъров (в сянка). Филип, когото слушателите на Star FM си спомнят от главната мъжка роля в лентата на Иглика Трифонова "Писмо до Америка" разказа за серенадата, която още като студент изнасял редовно на своя възлюбена. Малка църква до св. Александър Невски е била поле на изявите му, с камбаната си, закачена достъпно на дърво наблизo. Именно там се качвал всеки ден в полунощ амбициозният Ромео и биел камбаната - уговорения знак, който чакала девойката, за да дойде на срещата. Всичко вървяло отлично, докато в една нощ дошла под дървото не тя, а гневен гражданин с непренебрежими размери, който поискал обяснение защо сънят му всеки ден е нарушаван от камбани. Филип отказвал да слезе и да задълбочи диалога, докато не се оказало, че първоначално в тъмното двамата просто не се познали - оказало се, че с недоспалия господин са стари познати и се разминало без инциденти.

albena & philip

Вторникът - 10.02 - беше една идея по-аристократичен с присъствито на Графа в него. Пеци Пецито не се стъпя, грабна китарата и подтикна благородния гост да изпее "Най-щастливият човек". Цялото му посещение остави и нас такива.

grafa

В сряда, на 11.02 дистанционно ни гостува Кръстьо Лафазанов. Той разказа как за първата серенада за съпругата му е успял да се "измъкне" - подарил й е пеещ часовник с песента от "Кармен" на Бизе. Варненецът, на когото често се е налагало да бъде на сцена на романтичната дата обобщи, че за него няма значение нито градът, нито дори държавата, която е фон на романтичните жестове - важни са само чувствата и обектът им.

Четвъртъкът беше обвит в меки тонове и топъл глас. На 12.02 гостенка ни беше прекрасната Белослава, която ни изпя няколко джаз тона и ей така, без усилие, ветровитата и ледена вечер вече не беше толкова студена.

beloslava

Техните гласове и емоции, обединени с тези на смелите трубадури в ефира на радиото, направиха тези две седмици едни от най-емоционалните за целия екип.

Няколко дни по-късно слушателите на Star FM получиха възможността да се насладят отново на изпълненията на 20 финалисти, изтеглени от всички кандидати чрез жребий, като имаха за задача да подкрепят своя фаворит и така да определят кой ще отиде на концерта на най-романтичния изпълнител - Ерик Клeптън. Дни по-късно вече знаехме и името му - с 29% от гласовете победител стана Любен Перфанов!