Daniel Svensson

Първо, добре дошъл в България отново!

Благодаря.

След като ви видяхме на Калиакра Рок Феста, където подгрявахе Slayer миналата година...
Аха.

Беше страхотно преживяване за българската публика, на вас самите хареса ли ви тук?
О, да, определено. Искам да кажа, бяхме тук за първи път и всъщност изкарахме цял уикенд в много приятен курорт, изкарахме си страхотно. Всъщност, ние нямахме никакви очаквания, но всичко ни хареса.

Да, точно това щях да те питам: знаехте ли изобщо нещо за България, преди да дойдете тук за първи път?
Ами не много, честно казано.

Надявам се изненадите, които са те посрещнали тук, да са били положителни.
Определено бяха такива.

Кажи ми за състава на групата, моля те? Кой ще дойде тук? Знам, че Jesper няма да може да дойде, кажи ми кой ще заеме неговото място?
Един пич, казва се Niklas Engelin. Всъщност, той беше член на бандата през '97, по време на ерата Whoracle, после пак ни помагаше през 2006, така че... Ние го познаваме, той е професионалист, на сцена върши страхотно работата си, така че на хората наистина нищо няма да им липсва.

Имаше ли достатъчно време, за да научи всички песни, които може да поискате от него да свири на сцената? Имаше ли достатъчно време да се подготви?
Повечето е готово вече. Тъкмо се върнахме вкъщи преди седмица, след турне в Южна Америка, Австралия и Япония и той е научил 17 песни, които сме му дали като задача - пък и той много бързо учи...

Пък и е бил в групата, така че му е ясно за какво става въпрос.
Да, точно така.

Когато Björn отстъпи от барабаните, за да свири на китара - как беше да го заместиш, имаше ли съмнения, или беше уверен, че ще свършиш работата?
Бях доста уверен. Искам да кажа, аз бях фен на групата и тогава, знаех отлично барабанните партии на всичките им парчета, така че нямах никакви проблеми на прослушването. Разбира се, бях нервен, но не бях сериозно обезпокоен.

Имаш ли идея дали феновете сравняват самите вас и свиренето ви, или те приеха нормално от самото начало?
Мисля, че ме приеха... Или поне се надявам, де. Всъщност, не ми пука много, доколкото аз самият съм доволен от това, което съм направил, значи всичко е наред. Така де, не можеш да угодиш на всички, нали.

Е, да, прав си, така си е. Я ми кажи, моля те, има ли класически рок музиканти - без значение дали са били барабанисти, или свирещи на друг инструмент, или пък вокали, които да са ти били вдъхновение, от които да си се учил, докато си расъл, или когато у теб е съзрявало решението да станеш музикант.
Всъщност, аз не съм слушал класически рок банди. Започнах най-вече с екстремен дет метъл. По-скоро в по-късен етап започнах да оценявам класическите рок музиканти. Знам, обикновено става по точно обратната схема, но аз почнах с дет метъл.

Като се има предвид, че ти си скочил в хардкора от самото начало, как ти се харесват класическите рок банди - те звучат доста по-меко от собствения ти саунд.
Оценявам всякакви видове музика. В действителност не ми пука особено какъв е стилът, стига да ми харесва - а аз мога да харесам най-различни стилове музика.

Като група сте на сцената вече близо 20 години, самият ти си в нея от 11, но едва отскоро - последните 5-6-7 години - станахте по-широко популярни и награждавани. Включително с Грамис и всякакви други награди. Как така това се случи сега, защо не по-рано? Защо ви отне толкова много години, за да получите тези заслужени награди, признание и популярност?
Не знам и аз, може би е свързано със самата екстремна музика. Мисля, че преди няколко години тази музика беше по-скоро табу в мейнстрийм медиите, нещо такова. Сега обаче метълът е много по-приет и сред "нормалните" хора, ако ме разбираш какво имам предвид. Има го и фактът, че ние работихме много, много упорито в последните 10 години, не се спряхме от турнета и опитахме да видим колко далеч можем да стигнем с този тип музика - и колко повече хора можем да достигнем с нея...

Питам защото...
Нали разбираш, не сме си лежали мързеливо...

Да, питам, защото чух - знаеш за слуховете и подмятанията - как сте били стнали по-мейснтрийм и по-комерсиални, но не вярвам да е това, защото много музиканти в този стил започват мейнстрийм от самото начало, но не стигат там, където сте вие. А и вие сте на сцена от доста време и мисля здраво сте поработили, за да стигнете там, където сте сега.
Определено. Мейнстриймът... За някои хора това е лошо нещо.

Да, мейснтрийм и комерсиален видимо са новите мръсни думи в музикалния език...
Абсолютно! А когато стартираш в група, в която искаш да прекараш живота си, е най-естественото нещо да искаш да пътуваш, да турираш и да достигнеш с музиката си до колкото се може повече хора. Така че просто е глупаво.

Освен това, единственият начин да се занимаваш САМО с музика е някак да се издържаш от нея.
Разбира се! Искам да кажа, имаме семейства, които издържаме, сметки, които плащаме, и рана, която да слагаме на масата си всеки ден. Не можем да го правим само защото е забавно - имаме отговорности.

Хубаво е да чуеш това от някой, който е в бизнеса от доста време, защото не е като да си продукт на някоя корпорация, която да ти е назначила имиджмейкъри и цял куп други хора, които да ви излъскат и за две години да ви направят това, която сте сега. Вие градите това от две десетилетия.
А имахме и късмет от самото начало да се уредим с договор с добър лейбъл. Ние решавахме всичко, що се касаеше до артистичните решения за групата, самостоятелно. А звукозаписният лейбъл се грижеше за бизнес и финасовата част от сделката. Никой не може да ни каже какво трябва да правим, или какво е трябвало да направим. Решението си е наше.

Много яко, че имате правото си на независимо мнение. Какво можем да очакваме от In Flames от тук нататък? Какво предстои?
Ще продължим турнето си.

В Европа.
А след това сме казали, че се надяваме да си вземем година почивка, догодина, за първи път. Защото никога всъщност не сме си вземали почивка - или сме на турне, или записваме албум и така нон стоп. Та си мислехме да можем да попрекараме някакво време със семействата си поне веднъж. А след това, да се надяваме, ще влезем в студио и ще запишем следващия албум. И после пак, в същата въртележка.

Точно щях да кажа, че това ще да е много дългоочкавана почивка за семействата ви, на които вероятно липсвате много, но феновете са алчни - нали разбираш, колкото повече музика им предлагаш, в колкото повече страни отидеш, толкова повече искат и те - повече музика, повече турнета. Значи можем да очакваме албум след примерно 2 години?
Ами да... Ние всъщност много повтаряме как ще си вземем почивка, но е много възможно да не ни свърти. По идея ще почиваме, но като нищо може да почнем да пишем още следващата година, макар да не планираме нов албум преди 2011. Засега предпочитаме да се фокусираме върху оставащите няколко месеца турне и после ще видим какво ще се случи. Няма начин да погледнем твърде много напред, никога не знаеш какво може да се случи. Но определено ще има още един албум.

Ще има ли някакви изненади на сцената сега, на 29 март тук, в София?
Освен, че Jesper няма да е с нас.... хм, ами не, не мисля. Винаги се опитваме да направим добри live изпълнения, свиренето на живо е много важно за нас, защото се смятаме за live банда...

Да и част от наградите ви идват точно по линия на това, че сте отлични в изпълненията си на живо, което е много тънък момент за всяка една група, независмо то стила, в който свири - това е истински тест за всяка група.
Така е, а ние сме изнесли хиляди концерти на живо вече, така че просто не можем да си позволим да не сме добри на сцената. Опитваме се да... Всъщност проблемът е в сетлиста. Искам да кажа, издали сме 9 албума и затова е много трудно да угодим на очакванията на всички фенове. Но сме направили един балансиран микс от нови и стари неща и се надяваме, че на хората ще им хареса.

ОК, пожелавам ти да разбиете всички на 29-ти март.
Да, надявам се.

И да се получи страхотно шоу с готини фенове. Благодаря ти за това интервю!
Аз ти благодаря!

И се върнете в България отново!
С удоволствие!

март 2009
Александра Костова