Jeff Scott Soto

Къде си сега и какви ги вършиш?
В момента съм в Лондон и промотирам новия си албум. Давам интервюта, срещам се с много хора, върша деловата част от промоцията, без която не може, но на мен ми е приятно да говоря за музиката си и да се срещам с хора, с които евентуално бихме работили в бъдеще.

Разкажи ни за новия ти албум Beautiful Mess - получи ли се така, както ти искаше и как го приемат хората?
Определено исках да направя точно такъв албум. Той е много по-различен от това, което хората обикновено очакват от мен, особено от музикална гледна точка. Това си е албум за вокалисти и опрелено надмина и най-смелите ми очаквания. Учуден съм, че публиката го прие толкова добре, защото повечето хора искат от мен да правя хард рок и хеви метъл, свикнали са с това. Ето защо съм много приятно изненадан и дори шокиран от топлия прием, който албумът получи, защото дори хеви метъл списанията го похвалиха.

Смяташ ли че имаш ядро от твърди фенове, които винаги ще те подкрепят, независимо каква музика правиш?
По-скоро да. Защото повечето от най-верните ми фенове добре разбират, че аз не се ограничавам само в един жанр. Те знаят, че съм от школата на музиканти като Queen, които никога не са се ограничавали, а винаги са правели много разнообразна музика. Вярно е, че ги възприемат най-вече като рок група и аз също искам да бъда възприеман предимно като рок вокалист, но и като някой, който е способен да твори в много широк и разнообразен спектър, а не да е закотвен само в един единствен жанр.

Спомена Queen - знаем, че си голям техен фен и си работил с Brian May. Имате ли планове за още съвместна работа и как беше първия път, когато правихте нещо заедно?
О, да, аз съм добър приятел и с двамата. Даже наскоро бях у Roger. Винаги когато съм в Лондон гледам да се виждам с английските си приятели. Иначе не знам дали има някакви бъдещи планове, но се надявам, ако те решат да не работят вече с Paul Rogers, но все пак да продължават като Queen, бих се радвал ако се появи някаква възможност да работя с тях, или да направя нещо за тях - ако трябва ще им нося куфарите, защото обожавам тях и музиката им. Ще видим какво ще стане, бъдещето ще покаже.

Наскоро ти участваше в Trans-Siberian Orchestra- това е нещо грандиозно и се радва на феноменален международен успех. Ти беше на турне с тази продукция, би ли ни разказал нещо повече.
Да, това беше 10-годишнината откакто те правят турнета и 15 години откакто записват музика. Всичко започна от групата Savatage, която съм сигурен, че е добре позната в България. Проектът надмина всички очаквания и стана мега-успешен. Разпродават се огромни зали. Турнетата обикновено траят два месеца в периода около Коледа, тъй като това е нещо като коледна симфонична рок опера. Търсенето е толкова голямо, че групата не може да покрие цялата територия на Съединените Щати останалите пазари в разстояние само на два месеца. Затова се наложи да бъдат направени две отзелни формации. Това са две грандиозни продукции, с невероятни пироефекти, грамадни сцени и така нататък. Наистина е уникално, направо невиждано. Аз участвах във формацията, която обикаляше западното крайбрежие на Канада и Щатите. Направо е феноменално и съм ужасно щастлив, че съм част от това нещо. Всичко стана чрез Al Pitrelli, който е китарист от западното крайбрежие, свирил е с Alice Cooper, Savatage и Megadeth. Той е фантастичен китарист, познаваме се от години и той ме препоръча, така че това е още нещо, с което ще се занимавам в бъдеще.

Да, определено има много фенове на Savatage в България, а и не малко почитатели на Al Pitrelli.
О, със сигурност.

Нека се върнем към престоя ти в Journey - познавам хора, които са те гледали на живо с тях и те всички смятат, че сте си пасвали идеално. Ако темата не е деликатна, би ли разказал за времето, което прекара като вокалист на Journey и как се стигна да раздялата с тях?
Честно казано, единственият начин да научите истината е да попитате самите тях, но дори тогава те най-вероятно ще увъртат. До ден-днешен самият аз не знам какво точно стана.

февруари 2009
Атанас Русков