"When You're Strange" - историята на The Doors

17.11.2010 "When You're Strange" е първият пълнометражен документален филм за The Doors.

Филмът разказва историята на една от най-тъмните и опасни рок-банди на Америка. Използвайки документални кадри, заснети между 1966 и 1971 година, режисьорът Tom DiCillo представя групата и Америка през 60-те години.

Филмът е озвучен от Johnny Depp. Историята, написана от DiCillo, ни позволява да надникнем в живота на бандата - живот, изпълнен със слава, наркотици, алкохол и ожесточена отдаденост на музиката.
Разказът проследява борбите и крайностите в поведението на Jim Morrison, но не пренебрегва и историята на Ray Manzarek, Robby Krieger и John Densmore - музиканти, чиято артистична свобода вдъхновяват няколко поколения наред.

Филмът е хронологичен поглед към историята на The Doors, от формирането им през 1965, първите шоута, първия албум, до смъртта на Morrison. Това приключение е съпътствано от архивни кадри, репетиции, както и по-лични моменти, включително концертът в Маями, довел до ареста на Morrison с обвинения в непристойно поведение. Не са пропуснати любовта към това да е център на внимание, желанието да бъде поет и непрекъснатото люшкане в настроенията, следствие на алкохолните злоупотреби, желанията, успехите и провалите на една от най-противоречивите и харизматични личности (и вокалисти) в рока. Всичко това подплатено, разбира се, с музиката на незабравимите The Doors.

Ето какво казва за филма самия режисьор Tom DiCillo: "Музиката на The Doors е рок-еквивалента на филм. Тя е изпълнена с много драма, секс, поезия и тайнственост. Предназначена е за тези, които поне веднъж в живота си са се чувствали странни и неразбрани, и са усещали студа на изолацията. В крайна сметка всички сме се чувствали така.

The Doors са заобиколени с толкова мистериозност, че предизвикателството беше да открия някаква лична истина и да я поднеса по правилния начин.

Задълбочената работа с оригиналната лента бе сякаш съм попаднал в някакво огледало на Америка преди 40 години. Оригиналният филм е интензивен и непосредствен. Сякаш беше заснет само преди няколко дни. Той носи драмата и интимността на разказ. В резултат на това реших да се отклоня леко от документалната форма и да не използвам интервюта със съвременниците на The Doors, говорещи за някакви събития от миналото. Вместо това бях вдъхновен от възможността да оставя филма да съществува такъв, сякаш се случва в настоящето.

The Doors са настоявали за пълна творческа свобода в музиката си. Те имат особено, напълно характерно звучене и са отдадени на истината такава, каквато я виждат. Това невинаги е било красиво. Дори често е било смущаващо, особено след като ексцесиите на Morrison стават ежедневие. Но като човек, който прави независимо кино, аз също съм свързан с тази идея и с тази тяхна отдаденост. Те никога не са се продали. За мен беше огромно вдъхновение да ми напомнят, че не всичко е за продан."

Ако искаш да спечелиш двоен билет за прожекцията на филма на 20.11. (събота), НДК, зала 1, от 20:30 ч., дръж под око сайта на Star FM и не сменяй честотата на радиоприемника си!


Сподели във facebook