Rudolf Schenker

Ако бяхме провели това интервю преди два месеца, щяхме да започнем с друга тема, но просто трябва да ти задам въпроса, който всички ти задават. Значи, край на Scorpions. Разбираш ли, че за нас, като фенове, е невъзможно да осъзнаем тази идея? Как взехте това решение?
Решението беше взето, когато всички, включително мениджъра ни, изслушахме албума. Бяхме много развълнувани. Той каза: "Момчета, това е албумът. Албумът, с който да оповестим последното турне. Защото Scorpions са група, известна с добри изпълнения на живо и с много енергия на сцената. Този албум е много добър, скоро ще има турне, а и всички са в добро здраве. Това може да е върхова точка и завършек на кариерата на Scorpions. Тя няма да свърши след години в някой клуб пред 50 души. А след световно турне през 2011 или 2012 - Get Your Sting & Blackout, където хората да полудеят с музиката на Scorpions. Това би било чудесно." Първо си помислихме, че се шегува. Но после се замислихме и си казахме, че може би е прав. Този албум е невероятен, той е същността на Scorpions от 80-те. Затова решихме да го направим и го обявихме пред всички.

Да, разбирам причините, но да ти кажа, макар че не познавам мениджъра ви, никак не го харесвам!
Ха-ха, разбира се, вече никой не го харесва.

Какво означава този край - напълно ли се отказвате от музиката, или след това ще правите нещо?
Не, не се отказваме. Аз вече си мислех да издам албум с брат си. Dean Guitars произвеждат китарата ни "Schenker Brothers" и затова много хора ни питат кога ще издадем и албум Schenker Brothers. Съвсем скоро ще започнем работа по него. Но заради световното турне, казах на брат си да го запишем след това. Така че, това е едната възможност. Другата е книга. Написах книга, озаглавена "Rock Your Life", в която пиша за Scorpions, за това как да направиш кариера и да бъдеш щастлив. Това е добър начин да помогна на хората и да ги насоча в правилната посока, особено в наши дни, когато хората наистина не знаят какво да правят. Освен това, Matthias има магазин в Мюнхен, където продава своя серия китари и усилватели. James Kottak има своя група, на име Kottak, в която съпругата му е барабанист. Тя е сестра на Tommy Lee от Mötley Crüe. Така че има какво да правим. И, както вече казах, искаме да завършим на върха, защото в Scorpions, особено през 90-те, знаем какво е да свириш срещу грънджа, алтърнатива и други подобни стилове. Сега кръгът се затваря. Рокът от 80-те се завръща и Sting In The Tail е същността на Scorpions от тогава. Няма нужда да търпим други гадости и проблеми. Можем да кажем: "Вижте, момчета, това сме ние - щастливи, заради голямата си кариера и нещастни, защото трябва да слезем от сцената." Но, от друга страна, няма да спрем, защото както аз, така и другите, сме пълни с идеи и има много неща, които да правим. Мисля, че и Klaus ще бъде гостуващ вокал за 2-3 песни от албума Schenker Brothers.

Защо си толкова сигурен, че няма да се изкушите отново да съберете Scorpions?
Ще ти кажа нещо. Не знаем какво ще стане след две или три години. Може и светът да загине. Има нещо, което много обичаме - да правим всичко възможно най-добре. И всичко останало идва само.

Страхотно мото. Можеш ли да посочиш три задължителни албума, които да покажат на някой нов почитател най-хубавото от вашата музика?
Blackout (1982), Love at First Sting (1984) и Sting in the Tail (2010).

Кажи ми нещо повече за Sting in the Tail. Защо е толкова добър, че да бъде вашето сбогом. Кой пее в него? Знам, че ще има дует.
Ако вземеш най-добрите песни от албумите от 80-те, включително Lovedrive (1979), и ги събереш в един албум, това ще е Sting in the Tail. Това имаме. Предният ни албум беше Humanity Hour I (2007), където имаше цялостна история. Пеехме за света, човечеството и такива неща. Беше нещо много подобно на албума на Linkin Park, Minutes to Midnight (2007). Пеехме за това как хората забравят най-важното - любовта, мирa и всички такива неща. И каквото изпяхме, се сбъдна в лицето на финансовата криза. Сега си казахме, че след това няма да правим продължение. Трябва да се стегнем, да се измъкнем от тези гадости и да направим нещо позитивно. Да превърнем следващия албум в един голям купон. И една важна част от живота ни е рокът. Израснали сме с рока. Това е мотото на албума ни. Защото, ако не ме лъже паметта, животът ми навлезе в ново измерение, когато прослушах Elvis Presley и Little Richard. Когато чух тази музика, тези бунтарски изпъления, толкова се влюбих в този стил, че когато се появиха Beatles и Rolling Stones, които бяха четирима-петима приятели, които обикалят света и свирят заедно, това ме насочи да стана музикант. Започнах да свиря на китара и израснах с рока. Всичко, което съм правил в живота си, е основано на рока. Затова и първата песен в албума се казва "Израснал с рок". И всичко там е мое мото. Такъв е животът и това е причината толкова песни да са свързани с рока - "Израснал с рок", "Духът на рока", "Рок зона". Нека си направим купон с целия свят. Scorpions идват при вас и заедно ще отпразнуваме 40 години Scorpions и израстване с рока!

Наистина са вече над 40 години и ти си този, който е поставил началото на групата през 1965. Как се чувстваш сега, когато трябва да й сложиш край? Надали е само купон, сигурно ти е и малко тъжно?
Сега имам възможност да завърша това, което правя. По-късно може и да нямам. Когато умра, няма да мога да направя нищо. Сега имам всичко нужно, за да взема това решение. Взехме го заедно и всички са съгласни, че сега, когато сме здрави, можем да направим този световен купон. След време - не се знае. А сега, щом всичко е в ръцете ни, най-доброто решение е да го направим.

Преди малко спомена някои известни имена в тази музика. Вие сте повлияли и вдъхновили много групи, но кой е повлиял на вас?
Аз лично първо съм се повлиял от Elvis и Little Richard, а по-късно Beatles и Rolling Stones. Но като музикант най-много ми е повлиял Jimmy Page, защото той е невероятен продуцент, композитор и китарист и твори толкова много с групата си. Затова бях много щастлив, когато на един концерт преди три години, Jimmy Page беше дошъл да ни слуша, а после дойде в съблекалнята ни и поздрави мен и групата за страхотния концерт. Беше много специален момент. Jimmy Page е една жива легенда и мой герой.

Каза, че ще имате голямо световно турне. То ще включва ли и България? Моля те, кажи "Да"!
Разбира се! Както знаеш, били сме там няколко пъти. Много ни харесва и с удоволствие свирим там. Разбира се, че ще дойдем, няма никакво съмнение. Веднага, щом се появи организатор. Това турне ще продължи до 2012, така че има достатъчно време да празнуваме заедно.

Много ти благодаря. Кажи ми, след толкова оглавени класации и милиони продадени албуми, има ли още нещо, което искаш да постигнете? Или Sting in the Tail е финалната точка?
Да сме номер едно в целия свят. Стискай палци!

март 2010
Александра Костова